Iets ruimere hypotheeknormen vastgesteld voor 2017

Mensen kunnen volgend jaar wat meer lenen als ze een huis willen kopen. De ministers Blok en Dijsselbloem hebben de nieuwe ‘leennormen’ voor hypotheken vastgesteld. Die gaan in op 1 januari.

Kleine verruiming mogelijk

De bewindslieden nemen een advies van het NIBUD over. Doordat de koopkracht de afgelopen twee jaar is toegenomen en door een combinatie van belastingverlagingen en lage inflatie is een kleine verruiming mogelijk, zegt het NIBUD, en het kabinet is het daarmee eens.

Voorbeeld

De maximale hypotheek hangt af van het inkomen en van de hoogte van de rente. Het NIBUD heeft allerlei voorbeelden uitgerekend. Zo kan bij een rente van 2,75 procent iemand met een inkomen van 35.000 euro volgend jaar ruim 6.000 euro meer lenen dan nu het geval is en iemand met een inkomen van 70.000 euro bijna 13.000 euro meer.

Tweeverdieners

Verder gaat bij de bepaling van de maximale hypotheek voor tweeverdieners het tweede inkomen zwaarder meewegen. De maximale prijs van een woning die kan worden gefinancierd met de Nationale Hypotheekgarantie is volgend jaar 245.000 euro. Nu is dat nog een kleine 14.000 euro minder.

In bepaalde gevallen mogen banken, gemotiveerd, van de hypotheeknormen afwijken.

Bron: NOS.nl

Laagste hypotheekrente in acht jaar

De hypotheekrente is in mei gedaald naar het laagste niveau in acht jaar tijd. De gemiddelde rente voor hypotheken met een rentevaste periode van twee tot en met vijf jaar stond die maand op 3,64 procent.

Dat is hetzelfde percentage als in juli 2005. Dat blijkt woensdag uit cijfers van De Nederlandsche Bank.

De gemiddelde rente daalde vanaf begin dit jaar. De rente voor hypotheken met een rentevaste periode voor twee tot en met vijf jaar stond in januari op 3,98 en een jaar geleden op 4,42 procent.

De gemiddelde rente voor een variabele hypotheek daalde dit jaar van 3,36 naar 3,15 procent. Deze rente was begin 2005 voor het laatst lager.

Hypotheekrente

Het Centraal Planbureau stelde begin dit jaar dat de hypotheekrente in Nederland gemiddeld een procentpunt hoger ligt dan in andere Europese landen.

DNB noemde als oorzaak dat de banken zelf moeite hadden om geld te lenen. Door de recente renteverlagingen door de Europese Centrale Bank kunnen banken echter weer gemakkelijker kapitaal aantrekken.

Stijgen

Echter sinds de laatste week van juni is de gemiddelde hypotheekrente weer aan het stijgen, doordat veel aanbieders de rente verhogen. Aanleiding voor de verhogingen was de stijgende kapitaalrente, de rente die de Nederlandse staat betaalt voor leningen.